Projecten
In de afgelopen jaren heb ik al heel wat projecten verwezenlijkt. Vaak gaat het om grote schaalmodellen zoals een replica van de mainstage van Tomorrowland, De Lakenhallen en Belfort van Ieper of Hof Ter Laken uit Booischot.
Gezien de grootte van de modellen kunnen veel details, verhalen of zelfs de werking van het bedrijf uitgedrukt worden in het model.
Bij dit soort werken wordt het formaat gebaseerd op een minifiguur, vandaar dat we spreken over minifiguurschaal.
Het ontwerpen kan ook op een ander formaat, de zogenaamde microschaal. Het doel hiervan is om met een zo’n klein mogelijk model het reële te representeren. Vaak gaat het om een statisch model vol details.
Dit is ideaal voor een grootse maquette waarbij minifiguurschaal geen optie is. Enkele voorbeelden van projecten op deze schaal zijn Aviko, de Tomorrowland mainstage en de MA Lightning bouwsets.
Sinds 2022 ontwerp ik ook op maat gemaakte bouwsets zodat mensen niet alleen een model kunnen bewonderen, maar deze ook thuis zelf kunnen bouwen als een waar bouwpakket. Hierbij kan opnieuw een onderscheid gemaakt worden tussen een groots bouwpakket op minifiguurschaal, bijvoorbeeld de Wenduinse reuzen of de figuren van de Ieperse Kattenstoet.
Er kan ook gewerkt worden op microschaal, dit om een bouwpakket te kunnen onderverdelen in een bedrijf bijvoorbeeld of als goodie bij aankoop van een item. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Pitbull stadium, de Deuxtattooshop of MA Lightning bouwsets.
Tijdslijn iconische projecten
In februari – maart nam ik deel aan de opnames van het tv-programma ‘LEGO Masters’ samen met mijn bouwpartner Björn Ramant. Een unieke ervaring waarbij mijn bouwkennis op de proef werd gesteld en we uiteindelijk op de derde plaats eindigden in de finale.
Lees meer
Project Cosmos werd gestart in juni 2020 op vraag van het Nederlandse bedrijf Heesen Yachts. De eerste projectaanvraag waarmee ik zou aan de slag aan en uiteraard een grootse uitdaging.
Het ontwerpen en bouwen van het model nam zo’n 8 maanden tijd in beslag met maar liefst 20.000 onderdelen, dit resulteerde in een model van 1.2m diep, 45cm breed en 55cm hoog.
De grootste uitdagingen bestonden uit het correct nabootsen van de curves van het jacht, alsook een volledig interieur voorzien.
In augustus 2020 kwam de vraag van stad Ieper om een uniek project uit te werken waarmee ik mijn thuisstad op de kaart kon zetten. Het originele idee was om de Lakenhalle gedurende twee weekends op te bouwen, live voor het publiek in het Yper Museum.
Na het weekend had ik de indruk dat het model incompleet was gezien de Belfort toren ontbrak, vandaar mijn besluit om het model af te werken achter gesloten deuren.
Na zo’n 5 maanden werk en 80.000 steentjes was het grootse model eindelijk af en klaar om onthult te worden begin 2021.
In februari werd het kunstwerk dat maar liefst 2.4 m hoog is, 1.7 m breed en 60 cm diep tentoongesteld in de inkomhal van het Yper Museum gedurende een jaar.
In 2022 verhuisde het naar de Dienst Toerisme waar het tot op vandaag nog steeds te bezichtigen is.
Bekijk de timelapse van de bouw van de Lakenhallen (1 min 40 sec)
Eind 2021 kreeg ik de opdracht om samen met de gedetineerden een model te ontwerpen van de gevangenis van Ieper aan de hand van een workshop. Zij werden opgeleid door mezelf in het besturen van het digitale bouwprogramma wat ik ook gebruik. Zo leerden zij grafisch ontwerpen met LEGO-onderdelen en hun konden zij hun eigen ontwerp van hun cellencomplex, keuken, bibliotheek, kortom de gevangenis ontwerpen.
Na enige tijd werden de onderdelen fysiek aangeleverd en konden zij hun eigen ontwerp gaan bouwen, zo werd dit prachtig model opgeleverd.
Naar aanleiding van de WRC rally te Ieper kreeg ik de vraag om enkele logo’s van de deelnemende teams te ontwerpen, alsook de drie auto’s van de topteams die zouden deelnemen. Zo werd er een modelauto van Toyota, Hyundai en Ford ontworpen en enkele logo’s van de WRC zelf, de Renties Rally en de deelneemende teams.
Zelf kreeg ik de eer om de teams te ontmoeten en na een warm onthaal van het Ford team in een van de wagens te mogen plaatsnemen.
Eind 2021 mocht ik een schaalmodel ontwerpen van een Nederlandse tattooshop. De client vroeg mij om een unieke ‘touch’ zeg maar toe te voegen aan het model en geen klassiek statisch model te ontwerpen.
Zo ontstond het idee om een replica te ontwerpen van de shop, waaruit je van ieder hoek iets nieuws kon ontdekken. Zo werd de voorgevel in detail nagebouwd, de rechter- en achterzijde opengelaten zodat men het interieur kon zien met allerlei kleine verhalen en details over de werknemen hun persoonlijkheid en als laatste werd het logo en de naam van de shop verwerkt in de linkerzijde.
Een creatief en uniek project waarin ik mezelf volop kon uitleven en waarbij het model hierdoor ook tot leven kwam zeg maar.
In 2021 werd ik gecontacteerd door de organisatie Kempens Landschap, namelijk een maquette van Hof Ter Laken, een prachtig oud herenhuis die me direct aansprak.
Het eerste idee was om een schaalmodel te ontwerpen in de stijl van een poppenhuis, het model zou uit twee delen bestaan en kunnen opgesplitst worden. Hierdoor zou iedere kamer met interieur zichtbaar worden.
De uitwerking van het interieur werd aan de hand van een workshop met lokale bewoners samengebouwd, vervolgens konden de deelnemers hun stukje meubilair een plaats geven in de maquette.
Gezien de grootte van het model zelf, wou ik nog iets unieks toevoegen wat nog nooit was gedaan in de LEGO-wereld: een escape game verwerken in dit model.
Een scenario werd uitgedacht waarbij de deelnemers vast zaten in het herenhuis, de enige manier om te ontsnappen was om de gouden trofee te vinden.
Hiervoor moet men zo’n 24 stappen doorlopen bestaande uit hints, raadsels, beweegbare onderdelen, valluiken, etc..
Met een groep van 4 mensen doet men er zo’n 10-20 minuten over om het spel uit te spelen, een waar unicum!
Na ongeveer een jaar ontwerpen en fysiek bouwen van het model af, dit met een grootte van 1.7m breed, 80cm diep en 80cm hoog en bestaande uit 60.000 onderdelen en met een volwaardige escape game.
Voor de opening van de nieuwe site van het bedrijf Aviko te Poperinge kreeg ik de vraag een maquette te gaan ontwerpen van hun bedrijf. Gezien de grootte van het complex werd er gekozen voor een model op microscale zodat alle details konden verwerkt worden op een zo klein mogelijke schaal.
Een leuke uitdaging waarbij ik weer op een ander niveau heb leren ontwerpen!
Na zo’n 3 maanden was het model met 20.000 steentjes af, nu wordt het tentoongesteld in het bedrijf zelf voor schoolgroepen, nieuwe werknemers en bij meetings.
Een leuk item voor elk groot bedrijf waarmee je kan pronken.
Eind 2021 kreeg ik de vraag van een mede Ieperling Y. Van Miegroet of ik samen met hem een oorlogsmonument wou ontwerpen in eer van de gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog.
Het model werd op verschillende locaties in België tentoongesteld gedurende een aantal weken of maanden voor en heeft in 2023 zijn definitieve plaats verkregen in het Commonwealth War Graves visitor centre in Beaurains, Frankrijk.
Tijdens coronapandemie kwam ik voor een nieuwe uitdaging te staan samen met mijn LEGO Masters partner, namelijk een project voor het internationale bedrijf Tomorrowland.
Op hun vraag zou een maquette van de toen nog onbekende mainstage van 2022 ontworpen worden om tentoon te stellen in de mediavillage gedurende het festival.
Een uitdaging om ‘U’ tegen te zeggen gezien dit project meer dan 1000 werkuren vergde en vol uitdaging zat zoals de ronde vormen, grote boven en vele details zoals de standbeelden en ornamenten bijvoorbeeld. Een leuk extra was het integreren van led-schermen zoals in de echte stage zodat men live op de maquette het festival kon meevolgen.
Uiteindelijk werd de stage bestaande uit zo’n 100.000 steentjes gevuld met zo’n 3000 trouwe festivalgangers (minifigs) en werd een creatie van 3m breed, 85cm hoog en 1.2m diep tentoongesteld in een gepersonaliseerde vitrine.
Gezien de grote replica van de Tomorrowland mainstage reeds ontworpen was, leek het een leuk idee om deze ook op microscale te gaan ontwerpen als persoonlijk aandenken van deze opdracht.
Een klein model, maar vol details en verfijnd gebruik van kleine onderdelen zodat deze in een opslag de grote mainstage representeert.
Op aanvraag van Stad Roeselare ging ik samen aan de slag met mede LEGO Masters kandidaat G. Seynhaeve om een replica te ontwerpen van het Koersmuseum. Dit in kader van hun nieuwe tentoonstelling Herdacht, hertekend, herbouwd wat de wederopbouw van stad Roeselare symboliseert.
Naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de Wenduinse reuzen kreeg ik van het gemeentebestuur De Haan de opdracht een project te ontwikkelen. Gezien dit voor een groter publiek was, kwam ik met het idee om mijn eigen bouwsets te gaan ontwerpen.
De drie meest iconische reuzen, Wanne, Scuteman en Louw zijn met zo veel mogelijk detail ontwerpen en werden direct goedgekeurd door de opdrachtgever.
Deze opdracht bracht verschillende uitdaging met zich mee waaronder het ontwerpen van een unieke bouwdoos, instructies en het opleveren van alle benodigde onderdelen. Hierdoor heb ik mijn bouwtechnieken en kennis kunnen bijwerken, ondertussen heb ik reeds verschillende bouwsets mogen ontwerpen voor diverse bedrijven.
De Wenduinse reuzen zullen voor mezelf altijd iets iconisch zijn gezien dit mijn eerste eigen bouwsets waren.
Ter gelegenheid van het Qallo community event waaraan ik zou deelnemen besloot ik een replica te ontwerpen van hun drie energy tubs. Een leuke uitdaging waarbij op kleine schaal cilindervormig moest gewerkt worden en in een oogopslag alle details van de originele tub moesten herkenbaar zijn.
In navolging van het tattooshop project in 2021, werd deze maal een microscale model ontworpen van de Deuxtattooshop. Deze kleine bouwset werd onder het personeel en trouwe klanten onderverdeeld als fysiek aandenken aan de shop.
Ter gelegenheid van de 46ste editie van de Ieperse Kattenstoet, besloot ik in samenspraak met de organisatie van de Kattenstoet drie bouwsets te ontwikkelen.
Als Ieperling ben ik reeds van jongs af aan gepassioneerd door deze prachtige stoet, nu heb ik eindelijk de kans om hieraan deel te nemen op mijn eigen manier.
Ik ontwikkelende een bouwset van het bekende koppel Minneke Poes en Cieper, en daarnaast een oude gekende voor sommigen Goliath die ik elke dag aan het oude stationsgebouw zag staan.
Deze items zijn nu de tweede bouwsets die ik de wereld in lanceer, een ware leuke uitdaging waar ik trots op ben, zeker als Ieperling!